De kritiek op supermarkten die vlees tegen bodemprijzen aanbieden met als enige doel om klanten te lokken is niet nieuw, maar omdat de retail zich niets aantrekt van de kritiek, pleit de PvdA voor een verbod op de zogenoemde kiloknallers. De sector betwijfelt echter of een verbod haalbaar is en of de sector hier wel wat mee opschiet.
Dat schrijft Boerenbusiness.nl.
Het verbod op kiloknallers is een voorstel van PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers. Tegenover het AD liet Dikkers vorige week weten dat niemand gebaat is bij de stuntaanbiedingen met vlees. “De boer is de verliezer, want de krijgt een slechte prijs voor zijn vlees. De dieren zijn de verliezer, want die worden onder slechte omstandigheden gehouden. En ook de consument is de verliezer, want het kiloknallervlees is slecht voor de gezondheid.”
Hoewel supermarkten al langer kritiek krijgen op de bodemprijzen waartegen het vlees wordt aangeboden, blijft de retail doorgaan met de aanbiedingen. Dikkers vindt dat de maat vol is en eist dat het kabinet maatregelen neemt. De PvdA heeft een voorstel ingediend waarmee kiloknallers bij wet verboden moeten worden.
Het AD schrijft dat het voorstel waarschijnlijk op een Kamermeerderheid kan rekenen. In januari stemde de Kamer al voor een motie van de PvdA om, in overleg met supermarkten, een einde te maken aan het voortdurende gestunt met vlees.
Definitie kiloknaller ontbreekt
De sector is echter minder positief over het voorstel en vraagt zich af of het verbieden van kiloknallers überhaupt mogelijk is omdat een duidelijke definitie niet bestaat. Henk Bleker, voorzitter van Vee & Logistiek Nederland, omschrijft het stuntvlees als "een vleesproduct dat tegen een prijs wordt aangeboden waar uit af te leiden valt dat de prijs duidelijke en evident lager is dan de kostprijs".
Slachterijen stellen echter dat de kostprijs nagenoeg onmogelijk te bepalen is. "Een varken wordt ingekocht tegen een bepaalde prijs, maar het dier wordt niet in zijn geheel verkocht in de supermarkt. Dit maakt de discussie over wat een kiloknaller precies is veel te complex. Producten worden tegen verschillende prijzen verkocht. Hoe kan dan worden bepaald wat de exacte kostprijs van een karbonade is", vraagt een van de medewerkers zich af.
Mediaknaller
Ook Bleker acht een verbod op kiloknallers onhaalbaar en bovendien onwenselijk. "Juridisch gezien denk ik dat het onmogelijk is om het beleid van supermarkten te bepalen middels wetgeving en bovendien vind ik de discussie afleiden van de echte zaak. De politiek moet zich bezighouden met de mededingingswetgeving in Nederland en in Europa zodat varkenshouders betere afspraken kunnen maken in de keten over prijzen en vergoedingen. Daar is de sector veel meer mee geholpen dan met een bij voorbaat mislukte poging om iets aan kiloknallers te doen."
Bovendien denkt Bleker niet dat een verbod op kiloknallers het verschil gaat maken voor varkenshouders. "Ik vraag mij af hoeveel kiloknallervlees er daadwerkelijk wordt verkocht, maar ik denk niet dat het meer dan één tot vijf procent van de totale vlees verkopen. Het deel dat onder de kostprijs wordt verkocht is verwaarloosbaar. Het is de retail die willens en weten verlies neemt op het product om ervoor te zorgen dat de 95 tot 99 procent van de andere producten bij hun gekocht wordt. Het voorstel om kiloknallers te verbieden vind ik niet meer dan een mediaknaller."
'Verbod werkt averechts'
Marc van Rooi, directeur van Van Rooi Meat, is het met Bleker eens. Hij vindt dat de politiek zich eerst moet verdiepen in de manier waarop de retail in elkaar steekt. Supermarkten spelen zelf met de prijzen om consumenten te lokken. Als dat aan banden worden gelegd, daalt de vleesverkoop ook.
"De politiek moet zich realiseren dat de kostprijs vaak niet terug kan worden verdiend door alle wet- en regelgeving die de politiek zelf heeft bedacht", aldus Van Rooi. "Laat ze eerst daar wat aan doen, want als de wetgeving blijft toenemen, dan blijft de boer dit betalen. Een verbod op kiloknallers gaat alleen maar averechts werken."
De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij is eveneens van mening dat wet- en regelgeving niet de juiste manier is om consumenten een eerlijkere prijs te laten betalen voor vlees. Bovendien eist de NVV een rectificatie van Dikkers.
Lees ook op Boerenbusiness.nl
VS slacht meeste varkens ooit en voorraden puilen uit
Nog zeker 10 jaar nodig om soja te vervangen
Leg intellectueel eigendom van jouw idee vast
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl